Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To doskonała propozycja na pożywne oraz jednocześnie lekkie śniadanie, które doda mnóstwo pozytywnej energii. Zapewniam, że po kilku sztukach poczujecie też sytość oraz zaspokoicie chęć na słodycze.

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą

Składniki:

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą

Około 15 sztuk:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (płaskie)
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 5 łyżek otrębów
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą

Czekolada:

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą
Do placków można użyć dowolnego rodzaju czekolady.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałeczki.

Masa:

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą
Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.

Jajka oraz śmietanę/jogurt połączyć mikserem z mąką otrębami, masłem orzechowym i sodą.

Do powstałej masy wmieszać kawałki czekolady.

Smażenie:

Jaglano-orzechowe placuszki z otrębami i czekoladą
Placuszki podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i następnie wykładać małe porcje ciasta.

(1 łyżka stołowa = 1 placek.)

Placki smażyć do momentu lekkiego zarumienienia się z obu stron.