SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z pastą chrzanową

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kruche babeczki z pastą chrzanową Więcej zdjęć (7)

Zawsze robiłam kruche babeczki na słodko więc dla osmiany zrobiłam wersje wytrawną. Babeczki nadziałam patą chrzanowa z dodatkiem musztardy francuskiej. Udekorowałam tym co miałam pod ręką.

Składniki:

Kruche babeczki z pastą chrzanową

kruche ciasto

pasta chrzanowa

  • ok 350 g zmielonego sera ( jak na sernik )
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • sól,pieprz do smaku
  • ok 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

dekoracja

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z pastą chrzanową
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut.

Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła z ciasta, następnie tym wykrojonym ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek.

Foremki z ciastem ustawić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ułożyć na talerzu lub kratce aby wystygły. Wyszło mi 26 babeczek o średnicy 6 cm.

Przygotować pastę chrzanową. Do miski przełożyć zmielony ser. Dodać musztardę francuską oraz chrzan, ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. Dodać także jogurt naturalny, ilość taką aby uzyskać konsystencję pasty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem babeczki wypełnić pastą, ja wypełniłam za pomocą małej łyżeczki.

Babeczki wypełnione pastą dowolnie udekorować.
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut.
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Foremką do babeczki wykroić koła z ciasta, następnie tym wykrojonym ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek.
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Przygotować pastę chrzanową. Do miski przełożyć zmielony ser. Dodać musztardę francuską oraz chrzan, ilość chrzanu wedle uznania jak lubimy ostre. Dodać także jogurt naturalny, ilość taką aby uzyskać konsystencję pasty.
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Przed podaniem babeczki wypełnić pastą, ja wypełniłam za pomocą małej łyżeczki. Babeczki wypełnione pastą dowolnie udekorować.
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Babeczki już udekorowane
Kruche babeczki z pastą chrzanową
Pyszne wytrawne kruche babeczki