Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Przygotować kruche ciasto na babeczki.
Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Nastęnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Potem schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm.
Foremką do kruchych babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Wylepione ciastem foremki ustawić na blaszce do pieczenia z piekarnika. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ułożyć na desce aby wystygły. Z ciasta wyszło mi 10 babeczek większych o średnicy 8 cm i 20 mniejszych o średnicy 6 cm.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i nieco przestudzić. Jeszcze ciepły budyń nałożyć do kruchych babeczek. Udekorować ulubionymi owocami lub bakaliami.
Na stolnicę wysypać mąki. Dodać cukier puder i wymieszać. Nastęnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Potem schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm.
Foremką do kruchych babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Wylepione ciastem foremki ustawić na blaszce do pieczenia z piekarnika. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto się zarumieni.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek i ułożyć na desce aby wystygły. Z ciasta wyszło mi 10 babeczek większych o średnicy 8 cm i 20 mniejszych o średnicy 6 cm.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i nieco przestudzić. Jeszcze ciepły budyń nałożyć do kruchych babeczek. Udekorować ulubionymi owocami lub bakaliami.
joghutoviec
marietta