Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1255]

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te pyszne ciasteczka zawierają dużo węglowodanów złożonych oraz mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Możecie je przygotować z dowolnych płatków. Są naprawdę smaczne i doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci.

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem

Składniki:

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem

Około 10-11 sztuk:

  • 1,5 szklanki płatków jaglanych/owsianych (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki miodu (płynnego)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 dojrzały banan

Sposób przygotowania:

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem

Masa:

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem
Masę najlepiej wymieszać za pomocą dłoni.

Banana z miodem rozdusić widelcem na gładkie puree.
Dodać resztę składników i następnie całość dokładnie połączyć.

Formowanie:

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka nie powinny być zbyt płaskie.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich delikatnie spłaszczyć i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka jaglane/owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka piekłam w piekarniku gazowym.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.