Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiemWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy gładkie bez grudek ciasto. Następnie formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Wylepianie foremek:
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek.
Pieczenie:
Następnie tak wylepione babeczki układamy na blaszkach, pieczemy je przez około 15 minut do zrumienienia się w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
Dekoracja:
Masę kajmakową i krem Lemon Curd przekładamy do worków cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Krem i kajmak wyciskamy do babeczek ładnie je dekorując.
Podanie:
Babeczki podajemy od razu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam domowego kremu Lemon Curd. Znajdziecie go tutaj: https://gotujmy.pl/cytrynowy-krem-lemon-curd,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,283946.html
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i nie ukrywam, że wyszło pysznie :)