SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem

Pyszne babeczki w wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko.

Składniki:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 2 słoiczki domowego kremu Lemon Curd
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • 40 dag masy krówkowej kajmaku

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem

Wykonanie ciasta:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem
Z podanych składników wykonujemy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy gładkie bez grudek ciasto. Następnie formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Wylepianie foremek:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek.

Pieczenie:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem
Układamy je balszkach i pieczemy do zrumienienia się.

Następnie tak wylepione babeczki układamy na blaszkach, pieczemy je przez około 15 minut do zrumienienia się w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.

Dekoracja:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem
Nastepnie babeczki dekorujemy kajmakiem i kremem.

Masę kajmakową i krem Lemon Curd przekładamy do worków cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Krem i kajmak wyciskamy do babeczek ładnie je dekorując.

Podanie:

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem
Podajemy gotowe kruche babeczki z kremem cytrynowym i kajmakiem.

Babeczki podajemy od razu lub schłodzone z lodówki. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam domowego kremu Lemon Curd. Znajdziecie go tutaj: https://gotujmy.pl/cytrynowy-krem-lemon-curd,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,283946.html
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki.