Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
1. Mięso z indyka oraz kurczaka dokładnie myjemy.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę myjemy i obieramy.
3. Mięso i warzywa zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
4. Gotujemy na wolnym ogniu około 2godzin.
5. W tym czasie gotujemy jajka na twardo.
6. Gotowy wywar dokładnie przecedzamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i doprawiamy solą i pieprzem.
7. Ugotowaną marchewkę z wywaru kroimy w plasterki, a mięso oddzielmy od kości i kroimy w drobne kawałki.
8. Na dnie salaterek układamy ugotowane plasterki marchewki oraz jajek. Dodajemy groszek konserwowy, natkę pietruszki oraz mięso.
9. Zalewamy tak przygotowane salaterki tężejącym wywarem.
10. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę myjemy i obieramy.
3. Mięso i warzywa zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
4. Gotujemy na wolnym ogniu około 2godzin.
5. W tym czasie gotujemy jajka na twardo.
6. Gotowy wywar dokładnie przecedzamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i doprawiamy solą i pieprzem.
7. Ugotowaną marchewkę z wywaru kroimy w plasterki, a mięso oddzielmy od kości i kroimy w drobne kawałki.
8. Na dnie salaterek układamy ugotowane plasterki marchewki oraz jajek. Dodajemy groszek konserwowy, natkę pietruszki oraz mięso.
9. Zalewamy tak przygotowane salaterki tężejącym wywarem.
10. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.