edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Galaretka drobiowa to przepis na lekką i delikatną przystawkę na bazie kurczaka, indyka oraz z dodatkami warzyw, jajek oraz groszku konserwowego.

Galaretka drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 golonki z indyka
  • 2 litry wody
  • 2 - 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 jajka
  • Groszek konserwowy
  • Natka pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 2 liście laurowe
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • Kilka ziaren pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
1. Mięso z indyka oraz kurczaka dokładnie myjemy.

2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę myjemy i obieramy.

3. Mięso i warzywa zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.

4. Gotujemy na wolnym ogniu około 2godzin. 

5. W tym czasie gotujemy jajka na twardo.

6. Gotowy wywar dokładnie przecedzamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i doprawiamy solą i pieprzem.

7. Ugotowaną marchewkę z wywaru kroimy w plasterki, a mięso oddzielmy od kości i kroimy w drobne kawałki.

8. Na dnie salaterek układamy ugotowane plasterki marchewki oraz jajek. Dodajemy groszek konserwowy, natkę pietruszki oraz mięso.

9. Zalewamy tak przygotowane salaterki tężejącym wywarem.

10. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Galaretka drobiowa
Na dnie salaterki układamy ugotowaną marchewkę z wywaru
Galaretka drobiowa
Do salaterki dodajemy również jajka oraz mięso z drobiu
Galaretka drobiowa
Do salaterki dodajemy groszek konserwowy i natkę pietruszki
Galaretka drobiowa
Salaterkę zalewamy teżącym wywarem i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.