Piotr09

Piotr09

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kruche babeczki z budyniem i owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne kruche babeczki z budyniem, owocami i bitą śmietaną. Warto ich spróbować również z inną kompozycją owoców.

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Składniki:

Kruche babeczki z budyniem i owocami

 

  • Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • żółtko

 

  • Dodatkowo:
  • budyń waniliowy (+ żółtko)
  • kiść winogron (najlepiej bezpestkowych)
  • pół puszki brzoskwiń
  • 100g borówek amarykańskich
  • 250 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z budyniem i owocami
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, sok, skórkę z cytryny oraz żółtko. Siekamy a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie najlepiej przygotować budyń (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego, jeszcze gorącego budyniu dorzucamy jedno żółtko cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Zimnym ciastem wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia, około 10 minut. Po wystygnięciu pozbywamy się foremek. Do babeczek nakładamy łyżkę budyniu, dodajemy owoce i dekorujemy ubitą śmietaną kremówką z łyżką cukru pudru.