Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pizza z białym sosem i szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, mocno serowa, domowa pizza na cienki cieście. Jako dodatki biały sos śmietanowy z koperkiem, zielone, świeże szparagi i pieczarki.

Pizza z białym sosem i szparagami

Składniki:

Pizza z białym sosem i szparagami

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml ciepłej wody ( nie gorącej)

Sos:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 pęczek kopru

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza z białym sosem i szparagami
Ciasto:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać olej oraz wodę. Wyrobić odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.

Sos:

Do miski przelać śmietany, dodać majonez oraz posiekany drobno koper. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszać.

Dodatki:

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w osolonym wrzątku. Obrane pieczarki pokroić w plastry.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko, posmarować po całości sosem śmietanowym. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, posypać serem żółtym. Ułożyć pieczarki oraz szparagi.

Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.