alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Bajaderki - ziemniaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny sposób na wykorzystanie resztek babek, herbatników, biszkoptów. Tak proste, że spokojnie mogą je wykonać dzieci.

Bajaderki - ziemniaczki

Składniki:

Bajaderki - ziemniaczki

 

  • Ok 350 g resztek ciasta biszkoptowego, babki lub herbatników
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Bajaderki - ziemniaczki

ETAP 1:

Bajaderki - ziemniaczki
Ciasta lub ciasto drobno pokruszyć w misce

Ciasta lub ciasto (najlepiej podsuszone) drobno pokruszyć w misce.

ETAP 2:

Bajaderki - ziemniaczki
Do pokruszonych ciastek dodać roztopione masło, dżem i kakao

Masło roztopić, gdy ostygnie dodać do pokruszonego ciasta. Dodać kakao, dżem i olejek.

ETAP 3:

Bajaderki - ziemniaczki
Dodajemy migdały w słupkach i razem mieszamy

Następnie dodać migdały w słupkach i wymieszać.

ETAP 4:

Bajaderki - ziemniaczki
Z masy formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy np w wiórkach kokosowych.
Chodzimy w lodówce.

Smacznego