marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche chałki z posypką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodawać kolejne składniki,wyrabiać i zagnieść ciasto.Rozwałkować,tworzyć wałeczki,spleść w chałki.

Kruche chałki z posypką.

Składniki:

Kruche chałki z posypką.

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,1/4 szklanki śmietanki,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • białko do posmarowania ciastek,
  • mak do posypki,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche chałki z posypką.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,po-
-siekać wraz z masłem na wiórki,zrobić w środku dołek,dać żółtka
po rozdzieleniu ich od białka,dodać cukier biały i waniliowy oraz
śmietankę i zagniatać ciasto rękoma,podsypać od czasu do czasu mąką.Gotowe rozwałkować,odcinać i formować małe wałeczki,a te
sklejać po trzy-cztery w obu końcach,splatając przedtem w warkoczyki.Układać chałki z kruchego ciasta na blasze posmarowanej tłuszczem,smarować białkiem po wierzchu,oprósz-
-yć szczyptą maku.Piekarnik rozgrzać do180 st.C.i wstawić tam
blachę z ciastkami.Piec ok.25 min.