Sposób przygotowania:
Kruche chałki z posypką.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,po-
-siekać wraz z masłem na wiórki,zrobić w środku dołek,dać żółtka
po rozdzieleniu ich od białka,dodać cukier biały i waniliowy oraz
śmietankę i zagniatać ciasto rękoma,podsypać od czasu do czasu mąką.Gotowe rozwałkować,odcinać i formować małe wałeczki,a te
sklejać po trzy-cztery w obu końcach,splatając przedtem w warkoczyki.Układać chałki z kruchego ciasta na blasze posmarowanej tłuszczem,smarować białkiem po wierzchu,oprósz-
-yć szczyptą maku.Piekarnik rozgrzać do180 st.C.i wstawić tam
blachę z ciastkami.Piec ok.25 min.
-siekać wraz z masłem na wiórki,zrobić w środku dołek,dać żółtka
po rozdzieleniu ich od białka,dodać cukier biały i waniliowy oraz
śmietankę i zagniatać ciasto rękoma,podsypać od czasu do czasu mąką.Gotowe rozwałkować,odcinać i formować małe wałeczki,a te
sklejać po trzy-cztery w obu końcach,splatając przedtem w warkoczyki.Układać chałki z kruchego ciasta na blasze posmarowanej tłuszczem,smarować białkiem po wierzchu,oprósz-
-yć szczyptą maku.Piekarnik rozgrzać do180 st.C.i wstawić tam
blachę z ciastkami.Piec ok.25 min.
truskawka77