Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Kruche ciasteczka Areias de Cascais

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka pochodzą z kuchni portugalskiej. Oczywiście do receptury wprowadziłam własne zmiany. Ciasteczka są bez jajek i wychodzą bardzo kruche. Nie miałam limonki, więc dodałam skórkę z cytryny. Ciasteczka są bardzo słodkie i pięknie pachną.

Kruche ciasteczka Areias de Cascais

Składniki:

Kruche ciasteczka Areias de Cascais

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 25 dag masła 82 %
  • skórka otarta z jednej cytryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka Areias de Cascais
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki, u mnie wyszło 24 sztuki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ one trochę się rozpłyną w pieczeniu.

2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.

3. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 24 sztuki.

Obtaczamy w jeszcze ciepłe w cukrze.

Długo zachowują świeżość.