misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 630]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche ciasteczka przełożone morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, lekkie, bardzo kruche ciasteczka przełożone aromatycznym dżemem zrobionym z moreli. Następnego dnia miękną i dosłownie rozpływają się w ustach.

Kruche ciasteczka przełożone morelami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kruche ciasteczka przełożone morelami

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka przełożone morelami
Do przełożenia:

Morele dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Przesmażamy je z dodatkiem cukru, aż zgęstnieją. Powstały dżem odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka i dobrze schłodzone masło lub margarynę. Bardzo szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka. Z drugiej części również rozwałkowanej na 3 mm wycinamy ciasteczka w innym kształcie, ale pasujące wielkością do okrągłych ciasteczek (ciasteczek musi być po równo. Tyle samo kółek co innych kształtów, bo będziemy składać ciasteczka).

Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Zimn ciasteczka przekładamy ostudzonym dżemem morelowym. Przed podaniem ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Sypkie składniki przesiewamy na blat i dodajemy żółtka i dobrze schłodzone masło lub margarynę
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Z ciasta za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Z drugiej połowy ciasta wykrawamy ciasteczka w innych kształtach
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Ciasteczka przekładamy ostudzonym dżemem morelowym
Kruche ciasteczka przełożone morelami
Na wierzch dajemy drugie ciasteczko w innym kształcie

Tagi:

ciastka kruche