Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka zostały przełożone powidłem i tym co lubię najbardziej, czyli kajmakiem. Całość dopełniła oczywiście czekolada oraz rodzynki. Pyszny wypiek, który polecam zrobić.

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

Składniki:

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • 15 dag powidła śliwkowego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dać do miski.

2. Margarynę z tymi składnikami rozetrzeć opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć je do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

3. Szklanką wykrawać ciasteczka. W niektórych wykroić jeszcze dziurkę kieliszkiem. Ciastek musi być do pary, jedno z dziurką i jedno bez dziurki.

4. Ciasteczka ułożyć na blaszce i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach.

5. Upieczone ciasteczka odstawić do wystygnięcia. Spód bez dziurki posmarować kajmakiem. Ciasteczko z dziurką posmarować powidłem. Ciasteczka ze sobą połączyć. Do środka nałożyć rodzynki. Tak samo wszystkie ciasteczka przełożyć.

6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciastka.

7. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

Smacznego.