Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasteczka cytrynowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są to idealnie kruche ciasteczka, wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się cudowny cytrynowy zapach. Polecam gdy mamy ochotę na coś słodkiego, bo szybko można je przygotować.

Kruche ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Kruche ciasteczka cytrynowe

Ciasto:

  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny według uznania
  • 1 łyżeczka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cytrynowe
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wałkujemy bardzo cieniutkie ciasteczka. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut do zrumienienia.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.