Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche ciasteczka maślane z dodatkiem startej skórki z cytryny i aromatu są bardzo aromatyczne i smaczne.

Ciasteczka cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe

 

  • 30 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać z mąką. Następnie wsypać cukier wanilinowy, cukier puder, skórkę z cytryny, dodać żółtka i aromat. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włozyć do lodówki ma 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Ciasteczka cytrynowe
Do mąki z proszkiem do pieczenia zetrzeć zimne masło
Ciasteczka cytrynowe
Dodać cukier puder żółtka i pozostałe składniki
Ciasteczka cytrynowe
Zagnieść ciasto zawinąć z folię i włożyć do lodówki
Ciasteczka cytrynowe
Rozwałkować wykrawać ciasteczka i układać na blaszce