Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka cytrynowe
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i amoniak wsypać do miski i wymieszać. Dodać jaja, masło i skórkę z 2 cytryn delikatnie startą. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Czasami robię ciasto wieczorem i piekę na następny dzień. Porcję ciasta krótko wyrabiać podsypując delikatnie mąką rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasto jest dosyć miękkie, ale nie dodawać zbyt wiele mąki, dlatego jest delikatniejsze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 6-8 minut. Lukrować po wystudzeniu. Lukier do pisania na ciasteczkach - białko wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinien być na tyle gęsty, żeby kropla zrobiona na ciasteczku nie rozlewała się za mocno - jeśli zbyt lejący dodać trochę cukru pudru ( zależy od wielkości białka). Można podzielić na części i dodać barwniki spożywcze. Z papieru do pieczenia robię tutki z cieniutką końcówką i przekładam gotowy lukier,