ebata

ebata

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kruche ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasteczka doskonałe do herbaty - smakują wspaniale również bez lukru

Kruche ciasteczka cytrynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka cytrynowe

 

  • 1/2 kg mąki + trochę mąki na podsypywanie
  • 2 jaja + 1 żółtko
  • 1/4 kg masła śmietankowego lub margaryna Kasia maślana
  • 1/5 kg cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ( ew.wanilinowego)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku

 

  • na lukier
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru + trochę do dosypania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cytrynowe
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i amoniak wsypać do miski i wymieszać. Dodać jaja, masło i skórkę z 2 cytryn delikatnie startą. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Owinąć folia spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Czasami robię ciasto wieczorem i piekę na następny dzień. Porcję ciasta krótko wyrabiać podsypując delikatnie mąką rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasto jest dosyć miękkie, ale nie dodawać zbyt wiele mąki, dlatego jest delikatniejsze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 6-8 minut. Lukrować po wystudzeniu. Lukier do pisania na ciasteczkach - białko wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinien być na tyle gęsty, żeby kropla zrobiona na ciasteczku nie rozlewała się za mocno - jeśli zbyt lejący dodać trochę cukru pudru ( zależy od wielkości białka). Można podzielić na części i dodać barwniki spożywcze. Z papieru do pieczenia robię tutki z cieniutką końcówką i przekładam gotowy lukier,
Kruche ciasteczka cytrynowe
Mąkę, cukier,cukier waniliowy, proszek i amoniak wsypać do miski i wymieszać. Dodać jaja, masło i skórke cytrynową. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto.

Tagi:

ciastka kruche