Sposób przygotowania:
Wielkanocne ciasteczka cytrynowo pomarańczowe
Cukier puder, szczyptę soli oraz mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtko, śmietanę sok wyciśnięty z cytryny i skórkę startą z pomarańczy. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo było rozwałkowane ciasto.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka dekorujemy lukrem i czekoladą
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Powstały likier dzielimy na trzy części (dwie większe a jedna znacznie mniejsza). Do niewielkiej ilości lukru dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy. Do jednej większej porcji lukru dodajemy odrobinę barwnika zielonego i dokładnie łączymy. Ostatnia część lukru ma zostać biała.
Gdy kolorowe lukry są gotowe zabieramy się do dekorowania. Z białego lukru robimy "czapeczki", z czerwonego dzióbki, a zielonym robimy trawę. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą robimy oczka.
Tak przygotowane ciasteczka odstawiamy, by dekoracje zastygły.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180 st przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo było rozwałkowane ciasto.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka dekorujemy lukrem i czekoladą
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Powstały likier dzielimy na trzy części (dwie większe a jedna znacznie mniejsza). Do niewielkiej ilości lukru dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy. Do jednej większej porcji lukru dodajemy odrobinę barwnika zielonego i dokładnie łączymy. Ostatnia część lukru ma zostać biała.
Gdy kolorowe lukry są gotowe zabieramy się do dekorowania. Z białego lukru robimy "czapeczki", z czerwonego dzióbki, a zielonym robimy trawę. rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą robimy oczka.
Tak przygotowane ciasteczka odstawiamy, by dekoracje zastygły.
kołczu
edytaha
Bahus
mysza75
zbysiowa
misia5
Oj tak:)
misia5
Ciesze się, że Ci się podobają:)
misia5
Dziękuję:)
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:)
misia5
Dziękuję:) Już ich nie ma. Zostały dwa bez dekoracji dla małej:) Dzisiaj dorwała jedno z lukrem i była cała zielona:)
jaNina
misia5
Dziękuję:)
iziona
marietta