Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka wyglądają uroczo i rewelacyjnie smakują. Robi się je bardzo szybko, więc polecam na spróbowanie.

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną

Ciasto na 30 sztuk:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale każda się nada)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 1 łyżka śmietany (gęstej; płaska)

Dodatkowo:

  • marmolada różana

Opcjonalnie:

  • cukier puder lub lukier do ozdoby

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną

Ciasto:

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną
Ciasto powinno być miękkie i nadające się do formowania.

Wszystkie składniki ciasta (bez wiórek) umieścić w misce i zagnieść na gładką masę.
Na końcu dodać wiórki i ponownie wymieszać.

Formowanie:

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną
Każde ciastko powinno mieć długość około 3 cm.

Otrzymane ciasto należy podzielić mniej więcej na 3 części.

Z każdej części uformować wałek - nie co grubszy niż na klasyczne kopytka.

Wałeczki delikatnie spłaszczyć i wzdłuż - na środku zrobić głęboki rowek.

Wgłębienie wypełnić marmoladą.

Całość pokroić na mniejsze odcinki i przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka kokosowe z marmoladą różaną
Ostępy między ciastkami nie muszą być duże.

Ciastka piec przez 15-18 minut w 180 stopniach.

Ostudzone można posypać pudrem lub ozdobić lukrem.