Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka imbirowe z marmoladą różaną są kruche i bardzo smaczne.

Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10-15 dag marmolady z różą
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z mielonym imbirem, dodać masło i bardzo dokładnie posiekać. Dodać cukier puder, żółtka, sok z cytryny, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką lub kieliszkiem wycinać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Zimne ciasteczka przełożyć marmoladą, oblać polewą czekoladową i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą
Do mąki dodać masło i bardzo dokładnie posiekać
Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą
Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka
Ciasteczka imbirowe z różaną marmoladą
Upieczone i ostudzone ciasteczka przełożyć marmoladą