Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche ciasteczka walentynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kruche ciasteczka walentynkowe- doskonałe na święto zakochanych. Po prostu rozpływają się w ustach. Polecam!!!

Kruche ciasteczka walentynkowe

Składniki:

Kruche ciasteczka walentynkowe

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • marmolada różana,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka walentynkowe

Przygotywanie ciasta

Kruche ciasteczka walentynkowe
Z podanych składników zagniatam ciasto.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.

Wykrawanie ciasteczek

Kruche ciasteczka walentynkowe
W rozwałkowanym cieście wykrawam foremką serduszka.

Ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Połowę serduszek układam na blaszce. W drugiej połowie robię na środku mniejszą foremką małe serduszka.

Pieczenie

Kruche ciasteczka walentynkowe
Ciasteczka układam na blaszce i piekę na złoty kolor.

Ciasteczka piekę około 12 minut w temperaturze 170 stopni.

Sklejanie ciastek

Kruche ciasteczka walentynkowe
Połowę ciastek smaruję marmoladą, a połowę posypuję cukrem. Następnie sklejam je razem.

Ciasteczka z otworami posypuję cukrem pudrem, natomiast całe serduszka smaruję marmoladą. Ciastka z marmoladą sklejam z serduszkami z otworem. Gotowe ciasteczka układam na talerzu.