Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z anyżkiem
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować lukier: białka utrzeć z cukrem na gęstą,pulchną masę,dodając tłuczonego i przesianego anyżku.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć okrągłą foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,polukrować nożem.Piec w gorącym piekarniku ( 220-240s.c) około 10 minut.Wyjąć z pieca,gdy lukier będzie jasnozłoty.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka i cukier.Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować lukier: białka utrzeć z cukrem na gęstą,pulchną masę,dodając tłuczonego i przesianego anyżku.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć okrągłą foremką krążki.Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze,polukrować nożem.Piec w gorącym piekarniku ( 220-240s.c) około 10 minut.Wyjąć z pieca,gdy lukier będzie jasnozłoty.