Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z maszynki
Do miski przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, żółtka, całe jajko, cukier, śmietanę oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Z maszynki wyjąc nóż i sitko, a założyć kapturek ze specjalną nakładką do ciasteczek.
Z ciasta uformować rulon kroić po kawałku, przepuszczać przez maszynkę odcinając nożem ciasteczka długości 10 cm najlepiej według swojego uznania. Ciastka układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia jak kto woli. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 15 - 20 min. do zarumienienia na złoty kolor.
Rada;
Zimne ciasteczka można zamaczać do połowy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia, można polać lukrem i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja najlepiej lubię takie proste bez niczego. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z maszynki wyjąc nóż i sitko, a założyć kapturek ze specjalną nakładką do ciasteczek.
Z ciasta uformować rulon kroić po kawałku, przepuszczać przez maszynkę odcinając nożem ciasteczka długości 10 cm najlepiej według swojego uznania. Ciastka układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia jak kto woli. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach.
Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 15 - 20 min. do zarumienienia na złoty kolor.
Rada;
Zimne ciasteczka można zamaczać do połowy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia, można polać lukrem i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja najlepiej lubię takie proste bez niczego. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.