Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i szybkie w przygotowaniu rogaliki z kruchego ciasta, nadziane jabłkami z cynamonem i oprószone cukrem pudrem.

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem

 

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 gram zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 20 gram cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę oraz cukier zwykły i waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Mieszamy.

Wyjmujemy z lodówki po jednym kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na kształt koła.

Następnie je kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy, formując rogaliki.

Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę oraz cukier zwykły i waniliowy. Zagniatamy ciasto.
Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Mieszamy.
Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Nakładamy nadzienie i zwijamy, formując rogaliki.
Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym białkiem.