Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę oraz cukier zwykły i waniliowy. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki po jednym kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na kształt koła.
Następnie je kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy, formując rogaliki.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Mieszamy.
Wyjmujemy z lodówki po jednym kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na kształt koła.
Następnie je kroimy na 8 trójkątów. Nakładamy nadzienie i zwijamy, formując rogaliki.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch rozbełtanym białkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.