karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Miękkie babeczki z kajmakiem (krówkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ekspresowe wykonanie babeczek miękkich w środku i chrupiących na zewnątrz z obłędną masą kajmakową w środku.

Miękkie babeczki z kajmakiem (krówkami)

Składniki:

Miękkie babeczki z kajmakiem (krówkami)

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka płaska + 1 łyżeczka z małą górką proszku do pieczenia (łącznie ok. 10 g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • ok. 150 g kajmaku (masy krówkowej)

Sposób przygotowania:

Miękkie babeczki z kajmakiem (krówkami)
Do misy wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz dodać jajko, olej, mleko i zmiksować szybko i jak najkrócej na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.

Do papilotek ułożonych w otworach na blasze do babeczek nakładać po łyżce ciasta (tak, aby przykryć dno papilotki), następnie do każdej nałożyć ok. pół łyżeczki kajmaku (masy krówkowej) i przykryć 1 łyżką ciasta, do ok. 2/3 wysokości.

Piec w temperaturze 180-185 st. C przez ok. 25-30 minut w górnej części piekarnika, bez termoobiegu.

Babeczek nie trzeba przechowywać w lodówce, ta receptura sprawia, że zachowują w środku świeżość i miękkość, a z zewnątrz delikatną chrupkość.