Sposób przygotowania:
Udziec indyczy pieczony w rękawie
Udziec indyczy dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wkładamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Udziec nacinamy w niektórych miejscach i w nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Następnie nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 120 minut czyli 2 godziny.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i wkładamy do rękawa, dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie.
Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi.
Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.
Po tym czasie mięso wyjmujemy i wkładamy do rękawa, dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie.
Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi.
Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.