BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udziec indyczy pieczony w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udziec pieczony w rękawie ma kruche, soczyste, mięsko. Prosty i szybki w przygotowaniu. Taki sposób przygotowania mięsa to fajna, prosta i szybka alternatywa i pomysł na niedzielny obiad. Podany z kluskami i ulubioną surówką smakuje wybornie.

Udziec indyczy pieczony w rękawie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udziec indyczy pieczony w rękawie

 

  • udziec z indyka 2 szt,
  • składniki marynaty;
  • olej 1/4 szkl,
  • przyprawa do indyka 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czosnek 3 ząbki,
  • rękaw do pieczenia,

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy pieczony w rękawie
Udziec indyczy dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wkładamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Udziec nacinamy w niektórych miejscach i w nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Następnie nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 120 minut czyli 2 godziny.

Po tym czasie mięso wyjmujemy i wkładamy do rękawa, dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.

Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie.

Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi.

Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.
Udziec indyczy pieczony w rękawie
Mięso po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu nacieramy przyprawami i odstawiamy na 120 minut w chłodne miejsce
Udziec indyczy pieczony w rękawie
Mięsko przekładamy do rękawa związując dokładnie końce
Udziec indyczy pieczony w rękawie
Pod koniec pieczenia rękaw rozcinamy aby mięso się ładnie przyrumieniło