Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z polewą czekoladowąPrzygotowanie ciasta:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami.
Do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli,parę kropli aromatu waniliowego. Zagniatamy szybko ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Wałkowanie ciasta:
Na posypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok.3- 4 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Pieczenie ciasteczek:
Wykrojone ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 190 stopni i pieczemy ciasteczka do zrumienienia (na złoty kolor).
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przełożenie ciasteczek:
Wystudzone ciasteczka sklejamy po 2 smarując je odrobiną powideł śliwkowych.
Etap końcowy:
Przełożone ciasteczka ozdabiamy według uznania przygotowaną polewą czekoladową według przepisu na opakowaniu.
Pozostawiamy ozdobione ciasteczka do momentu zaschnięcia polewy.
robaczek
Agnieszka Rec
Dziękuję :)