misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 659]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Szyszki cappuccino

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te szyszki są nieco inne od tradycyjnych. Zamiast ryżu preparowanego użyłam prosa. To małe niepozorne zboże sprawia, że znany od lat deser przeobraża się w coś zupełnie nieoczekiwanego, a dodatek kawy sprawia, że nie można się od nich oderwać.

Szyszki cappuccino Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szyszki cappuccino

 

  • 450 g krówek
  • 160 g masła
  • 150 g prosa ekspandowanego
  • 3 łyżki kawy cappuccino (proszek)
  • 1 łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Szyszki cappuccino
Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy do niego krówki, sproszkowaną kawę oraz mleko w proszku. Zawartość garnka bardzo dokładnie mieszamy.

Gdy składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy proso i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy niewielkie kulki, które układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Uwaga. Masa jest bardzo gorąca. Trzeba uważać żeby nie poparzyć rąk.
Szyszki cappuccino
Do rozpuszczonego masła dodajemy krówki, kawę oraz mleko w proszku
Szyszki cappuccino
Zawartość garnka cały czas mieszamy, aż składniki się połączą
Szyszki cappuccino
Garnek zdejmujemy z gazu i dodajemy proso
Szyszki cappuccino
Zawartość garnka bardzo dokładnie mieszamy
Szyszki cappuccino
Z masy formujemy kulki
Szyszki cappuccino
Pyszne aromatyczne szyszki cappuccino