Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 856]

Kokosowe ciasteczka z chia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 19
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, chrupiące i mocno kokosowe ciasteczka z dodatkiem nasion chia. Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Kokosowe ciasteczka z chia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe ciasteczka z chia

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasteczka z chia
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia. Mieszamy łyżką i dodajemy jajko, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy do momentu, aż powstanie bryła ciasta.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce zachowując odstęp i spłaszczamy je.

Pieczemy przez 11 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.

Z podanych składników wyszło mi 19 ciasteczek.
Kokosowe ciasteczka z chia
Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia.
Kokosowe ciasteczka z chia
Mieszamy łyżką i dodajemy jajko, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło.
Kokosowe ciasteczka z chia
Zagniatamy do momentu, aż powstanie bryła ciasta.
Kokosowe ciasteczka z chia
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce zachowując odstęp i spłaszczamy je.