migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zwykłe kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Najzwyklejsze i najprostsze kruche ciasteczka w sam raz do herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty a gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Zwykłe kruche ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zwykłe kruche ciasteczka

 

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Zwykłe kruche ciasteczka
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodac żółtko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok 30-40 minut.

Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać ciasteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 6-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Gotowe ciasteczka wystudzić, dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Zwykłe kruche ciasteczka
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
Zwykłe kruche ciasteczka
Następnie dodac żółtko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok 30-40 minut.
Zwykłe kruche ciasteczka
Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i wykrawać ciasteczka.
Zwykłe kruche ciasteczka
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 6-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią, na funkcji termoobieg.

Tagi:

ciastka kruche