dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, maślane ciastka z kawałkami czekolady oraz z rodzynkami. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie. Do ich wykonania nie potrzeba wałka ani deski bo formuje się je w rękach. Będą smakować całej rodzinie.

Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami

Składniki:

Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami

ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kropelek z gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z czekoladą i rodzynkami
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wsypać kropelki z czekolady oraz rodzynki, jeszcze raz krótko zagnieść.

Krótko schłodzić (ok. 20 min.), formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze, nie spłaszczać.

Piec ok. 17-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.