Sposób przygotowania:
Ciastka grzybki i muchomorkikruche ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wlać zimną śmietanę. Wsypać cukier waniliowy i zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 2 godziny do lodówki.
Ciasto podzielić sobie na 3 części. Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wyciąć krążki i oblepić nimi wysmarowane masłem foremki od babeczek ale od zewnątrz a nie w środku tworząc w ten sposób kapelusze ciastek.
Foremką od babeczki lub mniejszą szklanką wycinać kolejne krążki, które posłużą za spody od kapeluszy. W środku każdego takiego krążka wyciąć dziurkę korkiem. W tą dziurkę po upieczeniu trzeba włożyć trzonek grzybka. Gotowe elementy ciastek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z pozostałej części ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich wałeczki grubsze z jednej strony i cieńsze z drugiej, które będą trzonkami grzybków. Wszystkich elementów ma być po równo. Ciastka piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Cieńsze elementy można wyjąć wcześniej żeby się nie przypaliły a trzonki czy kapelusze piec odrobinę dłużej. Upieczone ciastka wystudzić.
Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką masła i pędzelkiem silikonowym smarować nią część kapeluszy grzybków. Białą czekoladę rozpuścić z 2 łyżka mleka i smarować nią końcówki trzonków te grubsze a następnie maczać je w maku. Pozostałą czekoladę białą wymieszać z czerwonym barwnikiem i posmarować nią resztę kapeluszy tworząc muchomorki. Odstawić aby czekolada zastygła. Jedną kostkę czekolady rozpuścić i wykałaczką zrobić na muchomorkach kropki.
krem
W jednej szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać zawiesinę i mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Zmiksować miękkie masło i dodawać do niego po łyżce zimny budyń.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełniać nim kapelusze grzybków. Na wypełnionym kremem kapeluszu kłaść ciastko z dziurką. W tą dziurkę włożyć trzonek grzybka. Grzybki najlepiej kłaść kapeluszem do dołu w pojemniku.
Po sklejeniu wszystkich grzybków wstawić pojemnik do lodówki by krem zastygł i grzybki się lepiej skleiły.
SylaUla