WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Ciastka grzybki i muchomorki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajne i pomysłowe ciasteczka wyglądające jak prawdziwe grzybki. Wyglądają pięknie i są pyszne. Kruche z kremem budyniowym i czekoladą.

Ciastka grzybki i muchomorki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka grzybki i muchomorki

kruche ciasto

dodatki

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • kilka kostek białej czekolady do posmarowania trzonów grzybków
  • kilka kostek białej czekolady do kapeluszy muchomorków
  • barwnik spożywczy czerwony
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • suchy mak

krem

  • 2 budynie waniliowe
  • 3szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • czubata łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Ciastka grzybki i muchomorki

kruche ciasto

Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Wlać zimną śmietanę. Wsypać cukier waniliowy i zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 2 godziny do lodówki.

Ciasto podzielić sobie na 3 części. Część ciasta rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wyciąć krążki i oblepić nimi wysmarowane masłem foremki od babeczek ale od zewnątrz a nie w środku tworząc w ten sposób kapelusze ciastek.

Foremką od babeczki lub mniejszą szklanką wycinać kolejne krążki, które posłużą za spody od kapeluszy. W środku każdego takiego krążka wyciąć dziurkę korkiem. W tą dziurkę po upieczeniu trzeba włożyć trzonek grzybka. Gotowe elementy ciastek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z pozostałej części ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich wałeczki grubsze z jednej strony i cieńsze z drugiej, które będą trzonkami grzybków. Wszystkich elementów ma być po równo. Ciastka piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Cieńsze elementy można wyjąć wcześniej żeby się nie przypaliły a trzonki czy kapelusze piec odrobinę dłużej. Upieczone ciastka wystudzić.

Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką masła i pędzelkiem silikonowym smarować nią część kapeluszy grzybków. Białą czekoladę rozpuścić z 2 łyżka mleka i smarować nią końcówki trzonków te grubsze a następnie maczać je w maku. Pozostałą czekoladę białą wymieszać z czerwonym barwnikiem i posmarować nią resztę kapeluszy tworząc muchomorki. Odstawić aby czekolada zastygła. Jedną kostkę czekolady rozpuścić i wykałaczką zrobić na muchomorkach kropki.

krem

W jednej szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać zawiesinę i mieszając gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Zmiksować miękkie masło i dodawać do niego po łyżce zimny budyń.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełniać nim kapelusze grzybków. Na wypełnionym kremem kapeluszu kłaść ciastko z dziurką. W tą dziurkę włożyć trzonek grzybka. Grzybki najlepiej kłaść kapeluszem do dołu w pojemniku.

Po sklejeniu wszystkich grzybków wstawić pojemnik do lodówki by krem zastygł i grzybki się lepiej skleiły.

Ciastka grzybki i muchomorki
Ciastka grzybki i muchomorki po wypełnieniu kremem odstawiłam kapeluszami do dołu i tak wstawiłam do lodówki
Ciastka grzybki i muchomorki
Elementy ciastek grzybków przed złożeniem

Tagi:

ciastka okazje