Sposób przygotowania:
Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eliprzygotowanie składników

Mąkę pszenna przesiać przez sito do dużej miski.
przygotowanie składników cd

Margarynę włożyć do rondelka, roztopić i ostudzić.
przygotowanie składników cd

Przygotować cukier, cukier waniliowy i sól.
przygotowanie składników cd

Drożdże rozdrobnić,włożyć do garnka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mleko podgrzać i połowę letniego mleka wlać do drożdży i wymieszać. Odstawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
przygotowanie ciasta

Do miski z mąką dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, margarynę, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
przygotowanie ciasta cd

Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od rąk.
przygotowanie ciasta cd

Do wiadra włożyć ciasto. Ciasto zalać zimną wodą tak żeby było pełne wiadro. Wiadro z ciastem odstawić i czekać aż ciasto wypłynie n wierzch. Wyjąć ciasto z wody i osuszyć.
przygotowanie ciasteczek

Rozwałkować ciasto dość cienko i pokroić na kwadraty 8 na 8 cm. Na każdy kwadrat położyć łyżeczkę powideł. Zagiąć dwa rogi na siebie i zlepić.
przygotowanie ciasteczek cd

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka. Blachy z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut, aż się zrumienią.
przygotowanie ciasteczek cd

Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Smacznego!