eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tłustych pączków i faworków przygotowałam pieczone ciasteczka z powidłami. Ciasteczka przygotowałam z zatapianego ciasta drożdżowego.

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Składniki:

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

ciasto

dodatki

  • powidła do nadziania ciasteczek
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

przygotowanie składników

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli
Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną.

Mąkę pszenna przesiać przez sito do dużej miski.

przygotowanie składników cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli
Ostudzić roztopioną w rondelku kostkę margaryny.

Margarynę włożyć do rondelka, roztopić i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli
Przygotować cukier waniliowy, sól i cukier.

Przygotować cukier, cukier waniliowy i sól.

przygotowanie składników cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli
Z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i połowy letniego mleka zrobić zaczyn.

Drożdże rozdrobnić,włożyć do garnka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mleko podgrzać i połowę letniego mleka wlać do drożdży i wymieszać. Odstawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

przygotowanie ciasta

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Do miski z mąką dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, margarynę, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.

przygotowanie ciasta cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od rąk.

przygotowanie ciasta cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Do wiadra włożyć ciasto. Ciasto zalać zimną wodą tak żeby było pełne wiadro. Wiadro z ciastem odstawić i czekać aż ciasto wypłynie n wierzch. Wyjąć ciasto z wody i osuszyć.

przygotowanie ciasteczek

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Rozwałkować ciasto dość cienko i pokroić na kwadraty 8 na 8 cm. Na każdy kwadrat położyć łyżeczkę powideł. Zagiąć dwa rogi na siebie i zlepić.

przygotowanie ciasteczek cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka. Blachy z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut, aż się zrumienią.

przygotowanie ciasteczek cd

Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli

Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Smacznego!