Sposób przygotowania:
Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eliprzygotowanie składników
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532745.jpg)
Mąkę pszenna przesiać przez sito do dużej miski.
przygotowanie składników cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532746.jpg)
Margarynę włożyć do rondelka, roztopić i ostudzić.
przygotowanie składników cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532748.jpg)
Przygotować cukier, cukier waniliowy i sól.
przygotowanie składników cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532749.jpg)
Drożdże rozdrobnić,włożyć do garnka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mleko podgrzać i połowę letniego mleka wlać do drożdży i wymieszać. Odstawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
przygotowanie ciasta
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532750.jpg)
Do miski z mąką dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, margarynę, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
przygotowanie ciasta cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532751.jpg)
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto, które odchodzi od rąk.
przygotowanie ciasta cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532752.jpg)
Do wiadra włożyć ciasto. Ciasto zalać zimną wodą tak żeby było pełne wiadro. Wiadro z ciastem odstawić i czekać aż ciasto wypłynie n wierzch. Wyjąć ciasto z wody i osuszyć.
przygotowanie ciasteczek
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532753.jpg)
Rozwałkować ciasto dość cienko i pokroić na kwadraty 8 na 8 cm. Na każdy kwadrat położyć łyżeczkę powideł. Zagiąć dwa rogi na siebie i zlepić.
przygotowanie ciasteczek cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532754.jpg)
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasteczka. Blachy z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem i piec około 30 minut, aż się zrumienią.
przygotowanie ciasteczek cd
![Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli Zatapiane drożdżowe ciasteczka Eli](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/zatapiane-drozdzowe-ciasteczka-eli-532755.jpg)
Ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną kawą lub herbatą. Smacznego!