Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru dodajemy pokruszone drożdże, gdy zaczną rosnąć wlewamy do miski, dolewamy resztę mleka, wsypujemy mąkę - tyle - aby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany, odstawiamy,
Gdy podrośnie wlewamy ubite żółtka z cukrem, dodajemy szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy roztopioną przestudzoną (ale nie całkiem zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut.
Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia.
gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron,
usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem.
Gdy podrośnie wlewamy ubite żółtka z cukrem, dodajemy szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy roztopioną przestudzoną (ale nie całkiem zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut.
Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia.
gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron,
usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem.