reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, mocno orzechowe, delikatne i mięciutkie- nie mam pojęcia ile można je przechowywać, u nas znikają w ciągu 1-2 dni. Polecam.

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe

 

  • 2 jajka M
  • 200 g mąki z orzechów ziemnych
  • 150 g cukru pudru + kilka łyżeczek do formowania
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe

przygotowania

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe
ciasto musi leżakować minimum 1 godzinę,

Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli.

Stopniowo dodajemy cukier, potem po jednym żółtku.

Do ubitej piany dodajemy mąkę orzechową i dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę wkładamy na 2 godziny do lodówki.

przygotowanie

Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe
Przy formowaniu dobrze jest posypać ręce cukrem pudrem

Łyżeczką nabieramy schłodzoną masę i obtaczamy w cukrze pudrze- formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach, aż do zrumienienia się ciasteczek

Przy włączonym termoobiegu to góra 10 -12 minut

Studzimy na blaszce, ciasteczka są jeszcze bardzo miękkie:)

Przed podaniem możemy lekko oprószyć cukrem pudrem, ale nie ma takiej potrzeby.

Smacznego :)