Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Kruche faworki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne faworki smażone w głębokim tłuszczu niestety zbyt zdrowe nie są, a przy okazji zdarza się przypalić tłuszcz i mieszkanie trudno wywietrzyć. Te w wersji pieczonej wymagają znacznie mniej pracy i nie wywołują wyrzutów sumienia.

Kruche faworki z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche faworki z piekarnika

 

  • 50 g smalcu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kruche faworki z piekarnika
Posiekać zimny tłuszcz, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. 

Zagnieść jednolite ciasto, wybić wałkiem, owinąć w folie i chodzić w lodówce 1-2 godziny. 

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować niezbyt cienko, delikatnie podsypując niewielką ilością mąki. 

Placek pokroić wzdłuż w szersze paski, a następnie skośnie w romby. Każdy naciąć pośrodku i wywinąć jak tradycyjne faworki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃, piec na rumiano. 

Przestudzone faworki ułożyć na półmisku i każdą warstwę posypać cukrem pudrem.
Kruche faworki z piekarnika
Z podanych składników zagnieść ciasto i wybić wałkiem.
Kruche faworki z piekarnika
Ciasto schłodzić, rozwałkować, wyciąć paski, naciąć i wywinąć.
Kruche faworki z piekarnika
Gotowe faworki ułożyć na blasze i upiec na rumiano.