SUPERPRZEPIS

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika

         
ocena: 4/5 głosów: 21
Faworki serowo-paprykowe z piekarnika

Pyszne serowo - paprykowe faworki. Takie na przekąskę do pochrupania. Wyraziste w smaku. Polecam, bo szybko znikają po upieczeniu. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika

Wykonanie ciasta:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie przekładamy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy jeszcze dodać śmietany.

Formowanie faworków:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika
Następnie z przygotowanego ciasta robimy faworki.

Następnie ciasto cieniutko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w paski, nacinamy środek i przeciągamy formując faworki.

Do pieczenia:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika
Następnie faworki przygotowujemy do pieczenia.

Faworki układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem.

Pieczenie:

Faworki serowo-paprykowe z piekarnika
Następnie faworki pieczemy do zrumienienia.

Następnie pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady:
Jeżeli nie mamy suszonej papryki w płatkach można użyć papryki mielonej.