Sposób przygotowania:
Ciasteczka serowe z marmoladą
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i za pomocą noża lub siekaczki łączymy składniki tak aby stworzyły coś na kształt kruszonki. Kiedy mąką połączy się z masłem dodajemy nie niej jajka i ser i wyrabiamy ciasto ręką, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk dosypujemy więcej mąki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie ( u mnie kwiatuszki ).
Na środku każdego wyciętego ciasteczka robimy spodem od kieliszka delikatne wgłębienie i w nie nakładamy marmoladę lub dżem. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy je na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Upieczone ciasteczka przekładamy na talerze do ostygnięcia, a przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem, smacznego.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i klei się do rąk dosypujemy więcej mąki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość około 0,5 do 1 cm. Z ciasta wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie ( u mnie kwiatuszki ).
Na środku każdego wyciętego ciasteczka robimy spodem od kieliszka delikatne wgłębienie i w nie nakładamy marmoladę lub dżem. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy je na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Upieczone ciasteczka przekładamy na talerze do ostygnięcia, a przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem, smacznego.