Sposób przygotowania:
Kruche faworki z piekarnika
Posiekać zimny tłuszcz, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Zagnieść jednolite ciasto, wybić wałkiem, owinąć w folie i chodzić w lodówce 1-2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować niezbyt cienko, delikatnie podsypując niewielką ilością mąki.
Placek pokroić wzdłuż w szersze paski, a następnie skośnie w romby. Każdy naciąć pośrodku i wywinąć jak tradycyjne faworki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃, piec na rumiano.
Przestudzone faworki ułożyć na półmisku i każdą warstwę posypać cukrem pudrem.
Zagnieść jednolite ciasto, wybić wałkiem, owinąć w folie i chodzić w lodówce 1-2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować niezbyt cienko, delikatnie podsypując niewielką ilością mąki.
Placek pokroić wzdłuż w szersze paski, a następnie skośnie w romby. Każdy naciąć pośrodku i wywinąć jak tradycyjne faworki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃, piec na rumiano.
Przestudzone faworki ułożyć na półmisku i każdą warstwę posypać cukrem pudrem.