Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kruche grzybki z masą czekoladową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na deser polecamy dzisiaj smaczne i ciastka-grzybki z bakaliami i masą czekoladową

Kruche grzybki z masą czekoladową

Składniki:

Kruche grzybki z masą czekoladową

 

  • Składniki:
  • ½ kg maki
  • 30 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • Masa:
  • ½ kg cukru
  • Szklanka wody
  • Kostka masla
  • 2 cukry waniliowe
  • 10 dkg kakao
  • ½ kg mleka w proszku
  • Bakalie
  • Polewa:
  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyzki kakao
  • 4 łyzki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • Łyżka maku

 

Sposób przygotowania:

Kruche grzybki z masą czekoladową
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Z drugiej połowy uformowac ruloniki- w takiej ilości jak babeczki. Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie. Margaryne rozpuścić z mlekiem, dodać cukier i kakao energicznie mieszając. Do babeczki dać mase i włożyć rulonik upieczonego ciasta. Gdy masa stwardnieje kapeluszu włożyć do polewy i po wyciagnieciu poczekac aż zachnie żeby się nie zniszczył. Końcówkę nózki natomiast umoczyć w wodzie z cukrem i posypac makiem.