marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche kółeczka z białym makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wsypać na stolnicę i wyrobić oraz zagnieść w kulę i schłodzić.Rozwałkować,wykrawać kółka.Kłaść na blasze.Piec 10m

Kruche kółeczka z białym makiem.

Składniki:

Kruche kółeczka z białym makiem.

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej"Basia",
  • 150 g.margaryny"Kasia",
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki białego maku,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • aromat do ciast migdałowy,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia lub folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Kruche kółeczka z białym makiem.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać ją z margaryną ostrym długim nożem.Zsunąć na stosik,wbić cztery żółtka oddzielone wcześniej od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,mak,aromat migdałowy i śmietankę 30%.Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę.Wsadzić do lodówki w misce na 30 min.Potem wyjąć,rozwałkować,podsypując mąka pod spód i wykrawać szklanką,a jak się chce z ciastka z dziurką,dodatkowo to kieliszkiem.Blachę natrzeć resztą tłuszczu roślinnego,wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,a potem układać ciastka na blasze i wstawić na 10-15 min.do gorącego piekarnika.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i przełożyć ciastka szczypcami na talerz.

Tagi:

ciasto mak