Sposób przygotowania:
Kruche kółeczka z białym makiem.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać ją z margaryną ostrym długim nożem.Zsunąć na stosik,wbić cztery żółtka oddzielone wcześniej od białek,dodać cukier,cukier waniliowy,mak,aromat migdałowy i śmietankę 30%.Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę.Wsadzić do lodówki w misce na 30 min.Potem wyjąć,rozwałkować,podsypując mąka pod spód i wykrawać szklanką,a jak się chce z ciastka z dziurką,dodatkowo to kieliszkiem.Blachę natrzeć resztą tłuszczu roślinnego,wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,a potem układać ciastka na blasze i wstawić na 10-15 min.do gorącego piekarnika.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i przełożyć ciastka szczypcami na talerz.