Sposób przygotowania:
Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiemCiasto:
Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i gorące dokładnie potłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostudzenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Na stolnicę przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać smalec jajko, ziemniaki i sól z kminkiem.
Wszystkie składniki siekać za pomocą noża do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę, którą należy owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Formowanie paluszków i pieczenie:
Z ciasta formować paluszki, które kolejno ułożyć na blasze i posmarować rozmieszanym jajkiem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 12-17 minut w 170 stopniach.
Czas pieczenia zależy od grubości paluszków. Im są cieńsze tym lepiej smakują.