Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1342]

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rogaliki są bardzo smaczne i delikatne w smaku. Robi się je bardzo szybko! Jako nadzienia możecie użyć dowolnego dżemu, czekolady lub tak jak ja - powideł.

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami

30 małych rogalików:

Nadzienie:

  • powidła węgierkowe

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami

Przygotowanie ciasta:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami
Składniki powinny być szybko zagniecione.

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść na jednolitą masę.

Całość schłodzić w lodówce - najlepiej 1 h, ale można i dłużej.

Formowanie:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami
Ja okręgi wycinałam za pomocą miski o średnicy 18,5 cm.

Schłodzone ciasto należy podzielić na kilka części i każdą z nich cienko (!) rozwałkować - na kształt koła.

Każdy okręg podzielić za pomocą noża - na mniej więcej 6 równych trójkącików.

Na szerszym brzegu każdego kawałka położyć po odrobinie powideł lub dowolnego nadzienia.

Całość delikatnie zwinąć (aby nadzienie nie wypływało) i uformować mały rogalik.

Pieczenie:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie każdego posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku - około 20 minut w 180 stopniach.

Cukier puder:

Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami
Tym sposobem rogaliki są równomiernie pokryte cukrem pudrem.

Ostudzone rogaliki umieścić w misce z cukrem pudrem. Miskę zamknąć i delikatnie potrząchać.