Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne kruche rogaliki z marmoladą to pyszne ciasteczka, które uwielbiają dzieci i dorośli

Kruche rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche rogaliki z marmoladą

 

  • 50 dag mąka,
  • 20 dag masło,
  • 15 dag cukier puder,
  • 2 szt jajka,
  • 4 łyżki śmietana,
  • 1/2 łyzeczki aromat waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 20 dag marmolada

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z marmoladą
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną. Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Wlać śmietanę z żółtkami, ubitą pianę z 1 jajka, aromat i wyrobić ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwijać, formując rogaliki. Posmarować białkiem rozmieszanym z odrobiną cukru waniliowego. Rogaliki ułożyć na blaszce i piec w temp 170 stopni na jasno złoty kolor.
Kruche rogaliki z marmoladą
Etap 1