Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Moje pankejki z syropem klonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placuszki są pyszne i idealne na podwieczorek. Delikatne w smaku i polane syropem klonowych. Moim zdaniem nie można im się oprzeć. Polecam przepis.

Moje pankejki z syropem klonowym

Składniki:

Moje pankejki z syropem klonowym

Ciasto:

  • 250 ml zimnego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • masło do smażenia
  • syrop klonowy według uznania

Sposób przygotowania:

Moje pankejki z syropem klonowym
1. Masło należy rozpuścić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka.

2. Następnie na patelni należy rozgrzać masło i smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone należy dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Na talerze nakładać porcje placuszków, polewać syropem klonowym ( według uznania ) i podawać. Smacznego.