Sposób przygotowania:
Placki ze śledziem i chili (na ostro)Śledzie:
Śledzie należy odsączyć z oleju, a następnie pokroić w drobną kostkę.
Natomiast papryczkę chilli drobno posiekać.
Placuszki:
Jajka ubić do puszystości i nie przerywając ubijania - wymieszać z mlekiem i śmietaną.
Następnie należy wsypać mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
(Masa powinna być jednolita i puszysta. Uważać na sól i pieprz, ponieważ ryba jest słona, a papryczka - ostra.)
Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone śledzie i chili.
Smażenie:
Na patelni rozgrzać olej (dość sporo) i za pomocą łyżki stołowej należy wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka = 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą rumiane.
Podanie:
Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Najlepiej komponują się z dowolnym sosem.