WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Kruche roladki z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, proste do zrobienia ciasteczka kruche z marmoladą, zwinięte w roladki. Idealne do kawy czy herbaty.

Kruche roladki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche roladki z marmoladą

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • Marmolada

Sposób przygotowania:

Kruche roladki z marmoladą

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortowa, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki posiekać nożem a następnie zagnieść na jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy rozwałkować na placek, posmarować cienko marmoladą i zwinąć w roladkę. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec na rumiano w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

Kruche roladki z marmoladą
Uformowane ciastka ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche roladki z marmoladą
Rozwałkowane ciasto posmarowane marmoladą.
Kruche roladki z marmoladą
Ciasto na ciastka roladki zagniecione i uformowane w wałek
Kruche roladki z marmoladą
Składniki na ciastka umieszczone w misce.

Tagi:

okazje ciastka