Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Muffinki z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie, a zarazem orzeźwiające, łatwe w przygotowaniu czekoladowo-wiśniowe muffinki - idealne jako dodatek do kawy

Muffinki z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffinki z wiśniami

 

  • 2 szklanki wiśni
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Muffinki z wiśniami
Całe jajka wbić do miski, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, ubijać na wysokich obrotach, wlać olej i wodę, dalej ubijać. Po chwili dodawać suche składniki. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia - nadal ubijać na wysokich obrotach, aż do połączenia się składników. Na koniec wsypać wydrylowane wiśnie, wymieszać łyżką. Papilotki rozłożyć w foremce do babeczek, uzupełniać do 3/4 wysokości foremki.

Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka (około 25 minut).

Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Muffinki z wiśniami
Do ciasta wsypać wydrylowane świeże owoce
Muffinki z wiśniami
Foremki uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości