edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Muffinki marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki marchewkowe z wykorzystaniem startej świeżej marchewki oraz zmielonych orzechów włoskich to smakowity i pyszny deser dla każdego.

Muffinki marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki marchewkowe

 

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowe
1. Jajka, mleko wyjmujemy wcześniej by miały temperaturę pokojową.

2. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.

3 . Orzechy włoskie mielimy drobno blenderem.

4 . Łączymy składniki suche: mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy cukier, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.

5. Dodajemy resztę składników: roztopione i ostudzone masło, jajka, mleko, ekstrakt z wanilii oraz startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

6. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.

7. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i pieczemy około 30 minut.

8. Opcjonalnie przygotowujemy krem na wierzch muffinek z serka typu philadelfia, cukru pudru i soku z pomarańczy.
Muffinki marchewkowe
Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy cukier
Muffinki marchewkowe
Dodajemy zmielone drobno orzechy włoskie
Muffinki marchewkowe
Dodajemy mleko, jajka oraz roztopione masło
Muffinki marchewkowe
Dodajemy startą drobno marchewkę i mieszamy wszystko dokładnie