Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę oraz żółtka utarte z cukrem. Zagniatamy ciasto. W trakcie dodajemy stopniowo śmietanę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i da się rozwałkować. Wtedy rozwałkowujemy je na 2 placki, grube na około 1 centymetr. Wykrawamy kształty ciasteczek. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut w temperaturze nagrzanym do 180 stopni.
Możemy również zrobić ciasteczka z nadzieniem: wykrawamy z ciasta kwadraty o boku około 6 cm. Kładziemy na środku marmoladę, składamy na pół i sklejamy brzegi. W takim wypadku pieczemy ciasteczka trochę dłużej - około 20 minut.
Możemy również zrobić ciasteczka z nadzieniem: wykrawamy z ciasta kwadraty o boku około 6 cm. Kładziemy na środku marmoladę, składamy na pół i sklejamy brzegi. W takim wypadku pieczemy ciasteczka trochę dłużej - około 20 minut.