Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1009]

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię takie kruche ciasteczka. Można je zrobić same lub z nadzieniem, na przykład z marmoladą lub ulubionym dżemem.

Kruche ciasteczka

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • mąka pszenna 4 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • żółtka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana 1 szklanka
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę oraz żółtka utarte z cukrem. Zagniatamy ciasto. W trakcie dodajemy stopniowo śmietanę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i da się rozwałkować. Wtedy rozwałkowujemy je na 2 placki, grube na około 1 centymetr. Wykrawamy kształty ciasteczek. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut w temperaturze nagrzanym do 180 stopni.

Możemy również zrobić ciasteczka z nadzieniem: wykrawamy z ciasta kwadraty o boku około 6 cm. Kładziemy na środku marmoladę, składamy na pół i sklejamy brzegi. W takim wypadku pieczemy ciasteczka trochę dłużej - około 20 minut.

Tagi:

ciasteczka