Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z truskawkami, budyniem
Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier.
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów. Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów. Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.