ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 689]

Ciasto francuskie z truskawkami, budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, które jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser, ale też i na słone przekąski.

Ciasto francuskie z truskawkami, budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto francuskie z truskawkami, budyniem

 

  • ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka,
  • mleko 3.2% 450 ml,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • masło 2 łyżeczki,
  • cukier 3 łyżki,
  • truskawki 50 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z truskawkami, budyniem
Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier.

Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.

Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów. Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.

Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień.
Francuskie z truskawkami, budyniem
Daję mniej mleka do budyniu abył bardziej gęsty.
Francuskie z truskawkami, budyniem
Na blaszce z papierem do pieczenia kroić porcje ciasta.
Francuskie z truskawkami, budyniem
Po nałożeniu budyniu, truskawek nod razu wstawić do piekarnika.